Algemeen onderzoek en jaarlijkse controle


  Algemeen onderzoek en jaarlijkse controle

  Bij een ziek dier is het vanzelfsprekend dat alles begint met een uitgebreide anamnese en een uitgebreid algemeen onderzoek van uw dier.
  Voor niet-zieke huisdieren is het een goed idee om hen minstens 1 keer per jaar grondig algemeen te laten onderzoeken. Regelmatig worden er tijdens zo’n routinecontrole afwijkingen gevonden die dan in een vroeg stadium behandeld kunnen worden.
  Uw huisdier krijgt op dat moment ook zijn jaarlijkse vaccinaties om beschermd te zijn tegen een aantal gevaarlijke ziekten (zie 2/vaccineren en bestrijding van parasieten)

    Wat mag u van een algemeen onderzoek verwachten?

  Allereerst gebeurt er een gewichtscontrole. Afhankelijk hiervan kan de voeding worden besproken en eventueel aangepast.

  Ook worden de ogen (ontstekingen, stand van de oogleden, tumoren, traanvochtproductie, …) en oren (kleur, geur, reinigen, ontstekingen, …) onderzocht.

  Er gebeurt ook een nazicht van de slijmvliezen van mond en ogen op kleur,...

  Verschillende lymfeklieren worden gepalpeerd op grootte, vorm en hardheid.

  Ook de vacht wordt gecontroleerd op vlooien, teken, schilfering, mijten, klitten, … . Hierbij hoort advies over grondige vlooien- en tekenbestrijding met efficiënte producten

  Het hart en de longen worden geausculteerd met de stetoscoop (tijdig opsporen van bijgeruis en ritmestoornissen).
  Ook de mond en tanden worden geïnspecteerd. Een gezonde mond kan veel gezondheidsproblemen gaan voorkomen. Vanuit een ontstoken mond kan een infectie zich gaan verspreiden naar andere delen van het lichaam zoals de hartkleppen. Een ontstoken mond geeft ook een slechte mondgeur en bezorgt uw dier pijn tijdens het eten. Indien nodig kan er een professionele mondverzorging gebeuren onder verdoving. Tijdens zo’n tandverzorging wordt tandsteen verwijderd (detartratie met de ultrason) en worden indien nodig slechte tanden verwijderd (4/zie tandheelkunde)

  Verder wordt de buik gepalpeerd en wordt er aandacht besteed aan eventuele spijsverteringsproblemen  (braken, diarree, ontworming, haarballen bij katten, ...)

  Ook de melkklieren (tijdig opsporen tumoren) en de penis en testes worden gecontroleerd.

  Tot slot worden ook de anaalklieren nagekeken en eventueel manueel geledigd.

    U kan met uw dier naar de praktijk komen maar ook huisbezoeken zijn mogelijk. Mijn voorkeur gaat echter uit naar consultaties bij mij op de praktijk omdat ik hier alles bij de hand heb. Indien u niet beschikt over een transportbakje kunt u er in de praktijk altijd één lenen.

     Uw huisdier wordt dus best elk jaar eens grondig onderzocht. Als u reeds in mijn vaccinatieprogramma opgenomen bent krijgt u automatisch een rappel toegestuurd. Ook een bloedonderzoek kan bij sommige huisdieren nuttig zijn (zie 6/Labo-onderzoek)