Spoedgevallen


Spoedgevallen

Een paard met koliek kan u herkennen doordat het begint te rollen, niet meer wil eten en kijkt naar de buik. Het is best om uw dierenarts zo snel mogelijk te contacteren en alvast te gaan stappen met uw paard.

U kan een paard met hoefbevangenheid herkennen doordat het onbeweeglijk stilstaat in een vreemde houding (voorbenen naar voor gestrekt en/of achterbenen onder zich) of zeer veel gaat liggen.

Na het eten lijkt het of een paard moet overgeven. Hij houdt het hoofd laag en er komt soms voedsel en speeksel uit zijn neus. Verhinder in dit geval dat het paard nog meer eet. Breng het hoofd van uw paard zo laag mogelijk naar beneden en masseer zacht in de richting van de borst.

Indien uw paard een wonde heeft is het belangrijk dat deze gehecht wordt binnen de 6 uur. Indien u langer wacht is er meer kans dat de wonde slecht zal helen. Indien er een slagader geraakt is, is het belangrijk om de wonde af te dekken met een drukverband.

 

Wanneer uw paard in een nagel of ander scherp voorwerp getrapt heeft en het voorwerp niet verder kan indringen, laat het zitten zodat de dierenarts de juiste locatie en richting kan bekijken. Indien er gevaar is dat het voorwerp verder kan indringen, verwijder het voorwerp. Het is dan wel belangrijk dat u de plaats van penetratie onthoudt.

Voor spoedgevallen kan u steeds terecht op het nummer 0497/726578. U wordt steeds geholpen door mij of , in geval van afwezigheid, door één van mijn collega’s.