Tandheelkunde

Een goede mondhygiëne is bij honden en katten al even belangrijk als bij mensen, maar wordt vaak nog onderschat. Hoewel  honden en katten andere problemen kennen (zij hebben bijvoorbeeld zelden last van 'gaatjes'), komen tandproblemen regelmatig voor. Tandproblemen veroorzaken pijn bij onze huisdieren die zelden wordt opgemerkt. Het is vaak slechts nadat het dier behandeld is dat het baasje merkt hoe miserabel zijn huisdier met tandpijn is geweest!
U kan dit als eigenaar mee helpen voorkomen.

Eigenaars komen wel eens op consultatie  met de klacht dat hun hond een slechte adem heeft. In bijna alle gevallen is dit te wijten aan voedselresten die tussen de tanden blijven hangen, tandplak, bacteriën en tandsteen.

Hoe ontstaat tandsteen?
Tandsteen ontstaat door de verkalking van tandplak. Tandplak is een dun laagje op de tanden dat bestaat uit speeksel, voedselresten, levende en dode bacteriën. Wanneer tandplak blijft hangen aan de tanden,  verkalkt dit tot tandsteen. Tandsteen gaat zich dan opstapelen en kan grote brokken vormen.

Tandsteen ontstaat door de verkalking van tandplak. Tandplak is een dun laagje op de tanden dat bestaat uit speeksel, voedselresten, levende en dode bacteriën. Wanneer tandplak blijft hangen aan de tanden,  verkalkt dit tot tandsteen. Tandsteen gaat zich dan opstapelen en kan grote brokken vormen.

Wanneer tandsteen niet verwijderd wordt, zal na een tijd ook het tandvlees aangetast worden. Het tandvlees wordt dan rood en pijnlijk en gaat zich terugtrekken. Toch blijven de dieren nog eten omdat het instinct om te overleven groter is dan de pijn.
Ondertussen krijgen bacteriën de kans om op te klimmen en zich te nestelen tussen de tand en het kaaksbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten wat nog meer pijn veroorzaakt.

Een overzichtje van de gevolgen van een slechte mondhygiëne bij uw hond / kat:

ontwikkeling van tandsteen;

een slechte adem;

rood en gezwollen tandvlees;

teruggetrokken tandvlees;

loszittende en rottende tanden;

hevig kwijlen;

pijn;

niet meer willen eten.

Ontstekingen in de mond kunnen ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam (hart, nieren, lever), waardoor de situatie snel ernstiger wordt.

Sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen dan andere. Vooral de kleinere rassen zoals de Yorkshire Terrier en de poedels hebben al heel vroeg last van tandproblemen.
Maar ook binnen hetzelfde ras zien we vaak individuele verschillen. Dit komt doordat de vorming van tandplak en tandsteen onder andere beïnvloed wordt door de zuurtegraad van het speeksel, en dit is voor elk individu een klein beetje anders.
Ook de leeftijd speelt een rol: hoe ouder uw dier, hoe groter de kans dat hij of zij tandsteen ontwikkelt. Daarom vormt de tandcontrole dan ook een belangrijk onderdeel bij de controle van uw senior-huisdier.
Er zijn echter een aantal zaken waarop u kan letten om de vorming van tandsteen tegen te gaan:
 
Voeding
Een belangrijke factor in het ontstaan van tandsteen is het geven van natte voeding. Dieren die natte voeding krijgen, zullen veel sneller last hebben van hun tanden.
Hills heeft een lijn honden- en kattenbrokken die extra verzorging geven aan de tanden (Hills Vet Essentials); De brokstructuur is zodaning aangepast dat de brok pas breekt wanneer de hele tand door de brok gaat (in tegenstelling tot andere brokken die bij de eerste kracht al breken). Zo worden de tanden veel grondiger gereinigd. Bovendien vinden de honden en katten ze nog lekker ook!

Kauwen, een natuurlijke vorm van tandenpoetsen
Dieren in het wild hebben niet zo snel last van tandsteen. Dit komt omdat zij op de botten van hun prooien kauwen, waardoor hun tanden gereinigd worden. Geef daarom uw hond regelmatig iets hard om op te kauwen, maar wees voorzichtig. Botten (bv. kippeboutjes) kunnen versplinteren waardoor scherpe stukken in de keel, maag of darmen van de hond kunnen prikken. Geef daarom aangepaste kauwbenen. In mijn praktijk vindt u de Orozyme kauwstrips en kauwbenen. Deze strips versplinteren niet en zijn daarom volkomen veilig. Bovendien geven ze naarmate de hond hierop kauwt, enzymen vrij die de vorming van tandsteen tegengaan.
 

Tanden poetsen
Niet alle honden kauwen graag, en bij sommige honden is het nodig hen een handje te helpen door hun tanden te poetsen. Gebruik hiervoor nooit tandpasta voor mensen, want hier zit te veel fluor in voor uw hond of kat. Er zijn speciale tandpasta's op de markt om het gebit van uw dier te reinigen, zoals de Orozyme tandpasta met kippensmaak, welke meestal goed verdragen wordt.
U kan een aangepaste tandenborstel gebruiken ofwel een vingerborstel. Het is soms even uitzoeken wat het beste gaat bij uw dier.
 
Extra maatregelen
Lukt het tandenpoetsen niet goed of wilt uw hond echt niet kauwen op kauwstrips of  kauwbeentjes? Dan heeft Orozyme nog een oplossing voor u: het Bucco-fresh poeder is een poeder dat u over het eten van uw dier strooit, en dat ook weer de nodige enzymes bevat om tandsteen tegen te gaan. Aanvullend hierop bestaat er een vloeistof die u bij het drinkwater moet voegen en die dezelfde werking heeft.

Regelmatig controleren

Wij kijken bij de jaarlijkse controle van uw dier steeds de tanden van uw hond na. Tijdens het jaar kan u zelf ook de tanden van uw hond controleren. Merkt u plots een slecht ruikende adem op of begint uw hond hard te kwijlen, dan is het geen slecht idee om eens even binnen te springen om de tanden van uw dier te laten controleren.
Bij overmatig tandsteen raad ik u aan de tanden ultrasonisch te laten reinigen. Via deze techniek wordt het tandsteen verwijderd.

Ingrepen aan de tanden en/of mond vereisen een narcose. Daarom worden tandheelkundige operaties ook enkel na afspraak uitgevoerd.